Molecular identification of Eimeria species of broiler chickens in Turkey
Prof. Dr. Zati VATANSEVER
Kadri Zafer Karaer
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmada tavuklarda coccidiosise neden olan 7 Eimeria türünün Türkiyedeki varlığı araştırılmıştır. Çalışma materyali olan altlık ve dışkı örnekleri, Eylül 2006-Eylül 2007 tarihleri arasında, broiler yetiştiriciliği yapılan 817 çiftlikteki toplam 1110 kümesten toplandı. İncelenen örneklerin 624 (%56.2)ünde Eimeria oocystleri saptandı. Genomik rDNAnın internal transcribed spacer-1 (ITS-1) bölgesini hedefleyen klasik ve nested PCR yöntemleri 7 Eimeria türü için uygulandı. Klasik PCR yöntemi ile E. maxima, E. tenella, E. acervuline ve E. praecox türleri saptanırken E. mitis ve E. brunetti ancak nested PCR yöntemi ile belirlendi. Morfolojik ve morfometrik incelemelerde E. necatrixe benzeyen oocystler gözlenmiş olmasına ragmen, her iki PCR yönteminde de bu etken belirlenmedi. PCR yöntemi ile belirlenen 6 Eimeria türüne ait nükleotid dizi bilgileri HQ680469-HQ680474 numaraları ile Genbank veri tabanına kaydedildi.
Broiler | Eimeria species | Nested PCR | Species-specific PCR
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Ankara Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler SCI-Exp, SCOPUS, Curation, Essential Science Indicators, Pdf2xml, Pdf2xml, Reference Master, Sophia, Web Of Science Expanded