Detection of Cryptosporidium spp in Humans and Calves Through NestedPCR and Carbol Fuchsin Staining Methods in Ankara Turkey
Yasemin Sakarya
Sirri Kar
Mehmet Tanyuksel
Kadri Zafer Karaer
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Cahit Babur
Prof. Dr. Zati VATANSEVER
Bu çalışmada, Ankara’nın değişik hastanelerine ishal şikayeti ile başvuran 98 hastadan ve yine Ankara’da bulunan değişik sığırcılık işletmelerindeki 32 buzağıdan alınan toplam 130 dışkı, carbol fuchsin boyama yöntemi ve nested PCR yardımı ile Cryptosporidium spp. yönünden taranmıştır. Sonuç olarak nested PCR yöntemiyle taranan örneklerden toplam 13 (%10.0)’ünde pozitif amplifikasyon ürününe rastlanmış, ilgili pozitiflerin 12 (%37.5)’si buzağılardan, 1 (%1.02)’i ise insan dışkılarından elde edilmiştir. Karbol fuksin boyama yöntemi ile yapılan taramalarda ise insan dışkılarının birinden (%1.02) ve buzağı dışkılarının 7 (%21.88)’sinde olmak üzere, toplam 8 (%6.15) dışkı örneğinde oocystlere rastlanmıştır. Kullanılan tanı teknikleri ile ilgili olarak, nested PCR’ın cryptosporidiosisin tanısında etkili bir şekilde kullanılabileceği, carbol fuchsin boyama yönteminin ise yeterli derecede özgül olmasına rağmen, özellikle az oocyst atılımı ile karakterize olgularda duyarlılığının zayıf kaldığı sonucuna varılmıştır.
sığır,cryptosporidiosis,teşhis,buzağı,insan,protozoa enfeksiyonları,insan hastalıkları,Cryptosporidium,tanı teknikleri,polimeraz zincir reaksiyonu
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı KAFKAS UNIVERSITESI VETERINER FAKULTESI DERGISI
Dergi Tarandığı Indeksler SCI-Exp, SCOPUS, Curation, Essential Science Indicators, Pdf2xml, Pdf2xml, Reference Master, Sophia, Web Of Science Expanded, Zoological Record