Development of molecularly imprinted Acrylamide-Acrylamido phenylboronic acid copolymer microbeads for selective glycosaminoglycan separation in children urine
Doç. Dr. Zihni Onur UYGUN
Burcu Okutucu
Ege Üniversitesi, Türkiye
Şükriye Hacıkara Kır
Dokuz Eylül Üniversitesi, Türkiye
Ferhan Girgin Sağın
Ege Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Bu çalışmada idrarda glikozaminoglikan (Dermatan Sülfat; DS ve Kondroitin Sülfat; CS) ayrılması için sıvı kromatografi kolonları içinde moleküler olarak basılmış kopolimerler sentezlenmiştir. Gereç ve yöntem: Monomer olarak akrilamid ve akrilamido fenilboronik asit kullanıldı, negatif yüklü grupları çekmek için monomer olarak akrilamid ve şeker gruplarının çekimini güçlendirmek için şeker ve boronik asit kalıntıları arasında diol bağları oluşturmak için kullanılan akrilamido fenilboronik asit (AAPBA) kısımları kullanıldı. Bu monomerler, basınçlı kromatografik sistemler için daha dayanıklı olan muntazam küreler  oluşturmak için çökeltme polimerizasyonu kullanılarak sentezlenmiştir. Trimetilolpropan trimetakrilat ve AIBN sırasıyla çapraz bağlayıcı ve starter olarak kullanıldı. Bulgular: Bu GAG seçici polimerler, çelik (4.6 × 1.6 mm) kolonlara basınçlı akışla dolduruldu, daha sonra baskılı GAG’lar çıkarıldı ve her bir miligram polimerin bağlanma kapasitesini hesaplamak için analiz edildi. GAG seçici sütunlarının kalibrasyon eğrileri 62.5 ng/mL ila 1000 ng/ mL’den az% 5 katsayılı varyasyon ve daha düşük matriks etkisinden elde edildi. Sonuç: Baskılı kolonlarımız, farklı GAG’ları idrardan seçici ve hassas bir şekilde ayırdı. Matriks etkisi, minimum düzeyde görülmüştür.
Glycosaminoglycan,Chromatography,Molecular imprinting,Acrylamido phenylboronic acid,Solid phase extraction
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Turkish Journal of Biochemistry-Turk Biyokimya Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler SCI-Expanded