KUR AN VE SÜNNETİN AİLEYE VE EVLİLİĞE İLİŞKİN TAVSİYELERİ VE DİNİ NİKÂH OLGUSUNUN İSLAM HUKUKU BAĞLAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ
Prof. Dr. Bünyamin ÇALIK
Nikâh bir akit olup, taraflara karşılıklı haklar sağlayan ve vazifeler yükleyen bir akittir. Bu akdin bireyi ilgilendiren yönü olduğu kadar toplumsal boyutu da vardır. Nikâhın aleni olması, tarafları gayr-ı meşru ve ahlak dışı ilişkilerde bulundukları yönündeki itham ve töhmetten de korur. Nikâhın şahitler huzurunda akdedilmesi şartı ispat güvencesi yanında aleniliği de sağlama amacına yönelik bir tedbirdir. Bize göre, günümüzde aleniyet için sadece iki şahid yeterli değildir. Eşler arasında bir takım hakların doğması için resmi muamelenin yapılması şarttır. Aksi takdirde karşılıklı gizli olarak gerçekleştirilen nikâh akitleri batıldır. Günümüzde özellikle öğrenciler arasında bu tür evliliklerin yaşandığı bir gerçektir. Gizli nikâh İslam'ın ruhuyla bağdaşmaz. Çünkü Hanefi dışındaki mezheplere göre velinin izini olmaksızın akdedilen nikâh batıldır. Ebu Hanife'ye göre de veli izninin aranmamasının ailenin zarar görmemesi şartına bağlanması bu gizliliği ortadan kaldıran bir husustur. Tarafların ailelerinden habersiz olarak sadece şahitler huzurunda evlenmeleri uygun bir durum değildir. Ebu Hanife'ye göre de belli şartlarda bu tür evliliklerin feshi söz konusudur. Bu çalışmada; "İmam Nikâhı" olgusu ve bundan kaynaklanan problemler irdelenecektir.
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Basım Tarihi 05-2015