Eritrosit Sedimantasyon Hızı Testinin Tekrarlanabilirlik Performansının Araştırılması
Dr. Öğr. Üyesi Fatih KARA
Ergin Taşkın
Seda Çelik
Duygu Mine Yavuz
Veysel Tahiroğlu
Amaç: Laboratuvarlarda, eritrosit sedimantasyon hızı (ESR)testinin çeşitli sebeplerle tekrarlanması gerekebilmektedir.Bu çalışmanın amacı, sedimantasyon tüplerinde ilk ölçümütakiben yapılan farklı altüst etme işlemlerinden sonraölçülen ESR değerlerini karşılaştırarak, ESR testinintekrarlanabilirlik performansını değerlendirmektir.Gereç ve Yöntemler: Klinik biyokimya laboratuvarımızaaynı gün analiz için gelen 37 numuneye ait sedimantasyontüpleri, ilk ölçümü takiben, önce çok hafifçe ve bir defayamahsus olmak üzere altüst edildi ve ikinci okuma yapıldı.Ardından, tüpler iyice ve defalarca altüst edilerek üçüncüokuma gerçekleştirildi.Bulgular: İlk ve ikinci ölçüm arasındaki ICC (sınıf içikorelasyon katsayısı) değeri 0.868; ilk ve üçüncü ölçümarasındaki ICC değeri ise 0.927 idi. Üçüncü ölçümlerde,ikinci ölçümlerdekine göre, ilk ölçümle daha iyi bir uyumvardı.Sonuç: ESR tahlilinin tekrar çalışılması gerekendurumlarda, sedimantasyon tüpleri iyice ve birkaç defaaltüst edilmelidir. Bununla birlikte, söz konusu uygulamayarağmen, ölçümler arasındaki uyum istenen seviyedeolmayabilir.
Dergi Adı Kirikkale Universitesi Tıp Fakultesi Dergisi
Basım Tarihi 08-2020