The effect on serum mineral levels of acute septic mastitis and clinical mastitis in cows
Doç. Dr. Mushap KURU
Başaran Karademir
Prof. Dr. Hasan ORAL
Fatih Uzun
Bu çalışmada, akut septik mastitisli (ASM) ve klinik mastitisli (KM) ineklerde serum Na, K, Ca, Mg, Zn, Cu ve Fe düzeylerinin belirlenmesi amaçlandı. Çalışmada 3-5 yaş arası 80 adet inek kullanıldı ve 4 grup (ASM, n=20; KM, n=20; Kontrol1, K1=20, ASM ve KM’li ahırların sağlıklı hayvanları; Kontrol2, K2=20, ASM ve KM şikayeti olmayan ahırların sağlıklı hayvanları) oluşturuldu. Gruplardan alınan kan serumu örneklerinde atomik absorbsiyon spektrofotometre ile Na, K, Ca, Mg, Zn, Cu ve Fe düzeyleri belirlendi. Ayrıca tüm gruplara glutaraldehyde (GLA) testi yapıldı. Ölçüm sonuçlarına göre Na, K, Ca ve Cu düzeylerinin tüm gruplarda benzer olduğu saptandı (P>0.05). Mg düzeyinin ASM grubunda K1 ve K2’ye göre daha düşük olduğu (sırasıyla P<0.05, P<0.001) belirlendi. Zn düzeyinin ise ASM ve KM’li hayvanlarda kontrol gruplarına göre daha düşük düzeyde olduğu saptandı (P<0.01). Fe konsantrasyonunun ise ASM grubunda diğer gruplara göre istatistiksel olarak daha düşük düzeyde tespit edildi (P<0.001). GLA testi ASM ve KM gruplarında pozitif, kontrol gruplarında ise negatif olarak bulundu. Sonuç olarak, akut septik mastitiste Mg, Zn ve Fe düzeylerinde düşüş saptandı. Klinik mastitiste ise yalnızca Mg ve Zn düzeylerinin düştüğü belirlendi. Na, K, Ca ve Cu değerlerinin ise etkilenmediği görüldü. Ayrıca mastitis tedavisinde Mg, Zn ve Fe gibi minerallerin uygulaması faydalı olabilir.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler Zoological Records, EBSCO Host, CABI Abstracts, Global Health, TR Dizin
Basım Tarihi 04-2018