Evaluation of Fractures in Calves due to Forced Extraction during Dystocia 27 Cases 2003 2008
Prof. Dr. Özgür AKSOY
Prof. Dr. İsa ÖZAYDIN
Prof. Dr. Engin KILIÇ
Savaş Öztürk
Emine Güngör
Prof. Dr. Başak KURT
Prof. Dr. Hasan ORAL
Bu retrospektiv çalışmada, 6 yıllık periyotta (2003-2008) buzağılarda güç doğum sırasındaki hatalı ve/veya aşırı zorlamalar nedeniyle şekillenen kırık olguları değerlendirildi. Bu süre içerisinde kliniğimize getirilen 27 buzağıda güç doğuma bağlı kırık saptandı. Kırıklar, 10 olguda corpus mandibula, 7 olguda metacarpus, 3 olguda radius-ulna, 3 olguda femur, 2 olguda metatarsus, 1 olguda tibia ve 1 olguda humerusta lokalizeydi. Bilateral corpus mandibula kırığı olan olguların 8’inde transfixation pinning ve casting ile fiksasyon yapıldı ve tümü problemsiz iyileşti. Metatarsus kırık olgularının 2’sinde de intramedullar pin uygulamasıyla sağaltım gerçekleştirildi. Metacarpusta kırık şekillenen olguların 3’ünde sadece PVC’li bandaj ile iyileşme sağlanırken, tek taraflı açık kırık şekillenen 1 olgu ile bilateral açık kırık saptanan bir olguda transfixation pinning ve PMMA ile casting uygulandı. İlkinden olumlu sonuç alınırken diğerinde yaygın enfeksiyon nedeniyle olumlu sonuç alınamadı. Radius-ulna kırığı bulunan 3 olgunun 2’sinde PVC’li bandaj uygulamasıyla tedavi edildi. Femur kırığı bulunan olguların 1’inde intramedullar pinning uygulanarak iyileşme elde edildi. Humerusta supra ve intercondyler kırık bulunan olguda internal fixation ile sağaltım uygulandı ancak iyileşme sağlanamadı. Diğer olgularda tedavi ve sonuçları için yeterli veri oluşturulamadı veya herhangi bir sağaltım uygulanmadı. Sonuç olarak, kırığın şekillendiği bölge, kırık tipi ve açık-kapalı oluşuna göre uygulanan sağaltım teknikleriyle yüksek oranlarda iyileşme sağlanmıştır.
doğum komplikasyonları,buzağı,doğum,zor doğum,olgu çalışmaları,alt çene kemiği,kırıklar,operatif sağaltım
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi