İneklerde Erken Puerperal Dönemde Theranekron Uygulamalarının Uterus İnvolusyonu ve Vaginal Akıntı Üzerine Etkisi
Prof. Dr. Cihan KAÇAR
Abuzer Kafar Zonturlu
Harran Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Hasan ORAL
Prof. Dr. Savaş YILDIZ
Prof. Dr. Umut Çağın ARI
Bu çalışmada ineklerde postpartum dönemde uygulanan Theranekronun rejenerasyon, rezorpsiyon, antifilojistik ve demarkasyon sağlayıcı etkisinden yararlanılarak retentio secundinarium, vaginal akıntı ve uterus involusyonuna etkisi araştırılmıştır. Çalışmada 1. gruptaki ineklere (n=23) doğum yaptığı gün (0. gün), postpartum 10 ve 20. günlerde Theranekron􀀀, 2. gruba (n=20) ise ayni günlerde plasebo uygulandı. Çalışmada, retentio secundinarium görülme oranı Theranekron uygulanan ineklerde %4.3 ile kontrol grubu ineklere (%20) göre daha düşük düzeyde görülmüştür. İneklerde Theranekronun vaginal akıntı şiddetini azalttığı saptanmıştır. Yapılan ultrasonografik ve rektal muayene sonucunda; Theranekron uygulanan ineklerde postpartum 10. gün (p<0.05) ve 20. günlerde (p<0.01) uterus involusyonunun kontrol grubu ineklere göre daha hızlı şekillendiği belirlenmiştir. Sonuç olarak, Theranekronun postpartum dönemde retentio secundinariumun engellenmesi, patolojik vaginal akıntıların azaltılması ve uterus involusyonunun hızlandırılması amacıyla kullanılabileceği düşünülmektedir.
dölyatağı,Theranekron,homopati,inek,vajina mukozası,puerperium,doğum sonrası dönem
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi