Aşık Tarzı Şiir Geleneğinde Kalenderi Türü
Prof. Dr. Adem BALKAYA
Halk şiirinde şekil ve tür tasnifine yönelik ulaşılabilen ilk eserAhmet Talat Onay'ın ,Türk Halk Şiirlerinin Şekil ve Nev'i' adlı eseridir. Bu çalışmayı Hikmet İlaydın'ın ,Türk EdebiyatındaNazım'veHikmet Dizdaroğlu'nun ,Halk Şiirinde Türler' adlı çalışması takip etmiştir. Son yıllara doğru bu çalışmalar artarak devametmiştir. Her çalışma, türlerin daha iyi anlaşılabilmesi için monografik olarak ele alınması gerekliliğini ortaya koymuştur.Elinizdeki çalışmanın hareket noktası işte bu gerekliliktir.Çalışmanın giriş bölümünde kalenderîlerin birer şekil adı mı yoksa tür adı mı olduklarını anlamaya yönelik öz olarak halk şiirinde şekil ve tür konusuna değinilmiştir. Çalışma daha sonra iki bölüm halinde tasarlanmış, ilk bölümde kalender ve kalenderî kelimelerinin ne anlam ihtiva ettiği üzerinde durulmuştur. Kalenderi sözcüğü, sözcük anlamı dışında hem bir tarikatın hem de müzikal bir formun adı durumundadır. Bu kısımda bu anlamlar ayrıntılı olarak tartışılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde bir âşık şiiri türü olarak kalenderiler üzerinde durulmuştur. Önce şiir tasnifleriarasında nerede ve nasıl gösterildiği verilip bu şiirlerin neden kalenderi adı ile anıldığı araştırılmıştır. Daha sonra kalenderi denen şiirlerin şekil özellikleri üzerinde durulmuştur.
Dergi Adı Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler ULAKBİM