Yeni Doğan Buzağılarda Karşılaşılan Femur Kırığı Olgularının Lokalizasyonu, Şekli ve Sağaltım Seçeneklerinin Değerlendirilmesi
Prof. Dr. Celal Şahin ERMUTLU
Bu çalışmada 2017 yılında Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Sağlığı Eğitim, Araştırma veUygulama Hastanesine femur kırığı şikâyeti ile getirilen buzağılarda kırık oluşum nedeni, kırığın lokalizasyonu vesağaltım yöntemleri ile sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlandı. Hayvan materyalini farklı cins ve ırklara ait 13adet yeni doğan buzağı oluşturdu. Kırık etiyolojileri belirlendikten sonra kırık lokalizasyonu ve tipi saptanarakyapılacak sağaltım yöntemi planlandı. Operasyonlar subaraknoid anestezi altında gerçekleştirildi. Kırıkfiksasyonu için 9 olguda retrograd pin, 1 olguda plaka uygulaması gerçekleştirildi. Yeni doğan buzağılarda kırığınen çok (%53.84) güç doğuma bağlı bilinçsiz yaklaşım veya kriko kullanımına bağlı geliştiği tespit edildi.Suprakondüler ve orta diafizer oblik kırıkların eşit oranda ve diğer kırık tiplerine göre daha yaygın (%30.76)görüldüğü belirlendi. Buzağıların postoperatif dönemde kısa süre (2.3 gün) içerisinde ilgili ekstremitelerinikullandıkları görüldü. Yeni doğan buzağılarda karşılaşılan femur kırıklarının tedavisinde intramedullar pinlemeile %88.88 oranında başarı elde edilebileceği tespit edildi.
Dergi Adı Kocatepe Veterinary Journal
Basım Tarihi 07-2018