Total financial and avoidable losses due to lameness in Turkish dairy herds
Savaş Sarıözkan
Erciyes Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet KÜÇÜKOFLAZ
Bu çalışmada, Türkiye’de süt sığırcılığındaki ayak hastalıklarına bağlı toplam finansal (direkt ve indirekt) ve sakınılabilir kayıpların tahmin edilmesi amaçlanmıştır. Ortalama prevalans (%12.9) ve hedef prevalans (%6.6) değerlerini belirlemek için resmi ve daha önce yayınlanmış veriler kullanılmıştır. Direkt kayıpların hesaplanmasında, süt kayıpları, istemsiz reforme ve tedavi maliyetleri dikkate alınmıştır. İndirekt kayıplar için buzağılama aralığının uzaması ve ekstra tohumlama maliyetleri dikkate alınmıştır. Çalışma bulgularına göre, süt sığırı işletmelerinde ayak hastalığının ortalama finansal kaybı vaka başına 153.8 $ (hafif formlar için 116.8 $ ve şiddetli formlar için 264,7 $) olmuştur. Sakınılabilir kayıpların (75.1 $), Türkiye koşullarında 187 Lt inek sütüne eşdeğer olduğu hesaplanmıştır. Direkt ve indirekt kayıpların payı sırasıyla %49,6 ve %50,4 olmuştur. Türkiye'de ayak hastalıklarına bağlı toplam yıllık kayıp 130,5 milyon $ (=326 milyon Lt. süt eşdeğeri) olarak hesaplanırken; ancak bu kayıpların 63.7 milyon $'ı (=159 milyon Lt. süt eşdeğeri) üreticiler tarafından sakınılabilir (önlenebilir) niteliktedir. Sakınılabilir kayıpların süt eşdeğeri, Türkiye'nin yıllık toplam süt üretiminin %0.77'sine denk gelmektedir. Sonuç olarak, ayak hastalıkları Türkiye’de süt sığırı işletmelerinde önemli ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Ancak bu kayıpların neredeyse yarısı (%48,8) daha iyi bir yönetim uygulamaları ile sakınılabilir, böylece süt sığırı işletmelerinin verimliliği ve karlılığını artırılabilir.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Veterinary Journal of Ankara University