img
Prediction of The Factors Affecting Watermelon (Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. & Nakai) Yield Using Data Mining   
Yazarlar
Köksal Karadaş
Iğdır Üniversitesi, Türkiye
İbrahim Hakkı Kadirhanoğulları
Iğdır Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Meryem KONU KADİRHANOĞULLARI Dr. Öğr. Üyesi Meryem KONU KADİRHANOĞULLARI
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Özet
Bu çalışmanın amacı Diyarbakır ilinde karpuz verimini etkileyen faktörleri belirlemektir. Veri Madenciliği Regresyon Ağacı yönteminden Ki-kare otomatik etkileşim detektörü (CHAID) algoritması kullanılan çalışmanın verileri Basit Tesadüfi Örnekleme Yöntemi’ne göre belirlenen 80 adet karpuz üreticisinden elde edilmiştir. Oluşturulan model de Bağımlı değişken WY (karpuz verimi), bağımsız değişkenler R (bölge), AF (çiftçinin yaşı), EL (eğitim düzeyi), CA (ekim alanı), FD (gübreleme zamanı), FA (gübre miktarı), DS (ilaçlama zamanı), AS (ilaç miktarı), NI (sulama sayısı), IT (sulama süresi), AN (çapa sayısı) ve HT (hasat zamanı) olarak belirlenmiştir. Dekar başına ortalama 4488.9 kg karpuz verimi elde edilmiş ve çapa sayısı karpuz verimini en çok etkileyen değişken olmuştur. Sonuç olarak birim alandan daha yüksek verim alabilmek için karpuz üreticilerinin 4 defadan fazla çapa, 2 saatten az olmak üzere 5-6 defa sulama yapmaları ve Mayıs ayında gübre uygulamaları yapmaları gerekmektedir. Ayrıca Çermik, Eğil, Yenişehir ve Bismil karpuz üretimi için daha uygun bölgeler olarak belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Igdir University
Dergi ISSN 2146-0574
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 06-2023
Cilt No 13
Doi Numarası 10.21597/jist.1177194
Makale Linki http://dx.doi.org/10.21597/jist.1177194