Yazarlar |
Yusuf Günerhan
Türkiye |
Barlas SULU
Türkiye |
Barış Öztürk
Biruni Üniversitesi, Türkiye |
Sevil Vural
Ankara Üniversitesi, Türkiye |
Celal Şahin ERMUTLU
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Aksem AKSOY
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Fatih BÜYÜK
Kafkas Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Bu çalışmada, deneysel olarak kolon anastomozu yapılan tavşanlarda kefirin iyileşme üzerine etkisi araştırıldı. Bu amaçla gerekli ön hazırlıkları yapılan ve ameliyat öncesi antibiyotik (AB) verilen toplam 16 tavşan, 8’erli iki gruba ayrıldı. Kontrol grubuna standart tavşan yemi ve su verilirken deney grubuna ameliyat öncesi ve sonrası beşer gün 30 ml/kg kefir standart yeme eklendi. Her iki grupta da assendens kolon rezeksiyonu ve uç uca anastomoz yapıldı. Ameliyat sonrası 5. gün anastomoz patlama basıncı ve bakteri translokasyonuna bakıldı. AyrVca, histopatolojik olarak değerlendirildi. Araştırma gruplarından alınan kan örneklerinde bakteri üremesi görülmezken hem deney hem kontrol grubunda birer tavşanda mezenter lenf bezinde bakteri üremesi tespit edildi. Deney grubunda anastomoz patlama basıncı ortalaması 133.75±25.03 mmHg, kontrol grubunda ise 85.0±17.5 mmHg olarak belirlenmiş ve gruplar arasındaki fark istatistiki olarak önemli bulundu (P<0.01). Anastomoz bölgesi bağırsak kesitlerinin histopatolojik incelemelerinde her iki grupta, bağ dokusu proliferasyonu ve damarlaşmada artış gibi benzer bulgular gözlendi. Deney grubunda özellikle patlama basıncı ortalamasının daha yüksek düzeyde saptanması, kefirin kolon anastomozu iyileşmesine katkı sağladığını düşündürebilir. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi |
Dergi ISSN | 1300-6045 |
Dergi Tarandığı Indeksler | SCI-Expanded |
Makale Dili | İngilizce |
Basım Tarihi | 01-2009 |
Cilt No | 15 |
Sayı | 1 |
Sayfalar | 119 / 124 |
Doi Numarası | 10.9775/kvfd.2008.99-A |
Makale Linki | http://vetdergi.kafkas.edu.tr/extdocs/2009_1/119_124.pdf |