Usnic Acid Reduces Colon Cancer Cell Viability and Colony Formation by Affecting Cancer Cell Metabolism
Turgut Anuk
Baris Yildiz
Ramazan Demirel
Meryem Icen
Selma Yildirim
Hatice Beseren
Baycan Mor
Prof. Dr. Özkan ÖZDEN
Kafkas Üniversitesi
Günümüzde bazı doğal ürünler, anti-kanser özelliklerinin bulunmasının nedeniyle, kanser önleme ve tedavisinde, en azından takviye olarak büyük ilgi görmektedir. Bunlardan birisi de Usnea liken türünde poliketid yolu ile sentezlenen bir ikincil metabolit olan usnik asittir ve kanser tedavisi için umut verici bir ajandır. Bu çalışmada, usnik asidin bir kolon kanseri hücre hattı olan COLO-205’te hücre proliferasyonu, koloni formasyonu ve kanser metabolizmasıyla ilişkili Sirtuin 2 (SIRT2) ve laktat dehidrojenaz (LDH) enzimleri üzerine etkileri araştırılmıştır. COLO-205 hücreleri, 24 saat boyunca üç farklı usnik asit dozuna maruz bırakıldı: 15 µM, 30 µM ve 60 µM. Usnik asit tedavisi, doza bağlı bir şekilde kolon kanseri hücresi canlılığını azalttı. En yüksek doz usnik asit muamelesi (60 µM), hücre canlılığını yaklaşık %40 oranında azalttı. Usnik asidin 15 µM dozunun hücre canlılığını yaklaşık yarı yarıya azalttığını ve 1 µM kadar düşük dozlarda ise kanser hücrelerinin koloni oluşturma yeteneklerini yaklaşık yarı yarıya düşürdüğü belirlenmiştir. Usnik asidin bu hücre hattında görülen anti-kanser etkisi, en azından kısmen, SIRT2 ve LDH protein ifadelerini değiştirerek, dolayısıyla kanser metabolizmasına etki ederek azalttığı belirlenmiştir.
Cancer,Cell culture,Colon,LDH,SIRT2,Sirtuin
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale