Host Preferences of Vector Culicoides (Diptera, Ceratopogonidae, Culicoides Latreille) Species in Turkiye
Ahmet Deniz
Cagla Korkmaz
Hilal Bedir
Prof. Dr. Zati VATANSEVER
Kafkas Üniversitesi
Aysel Itik Ekinci
Osman Sezer
Ufuk Erol
Selim Tuncer
Öz: Kanla beslenen artropodların konak tercihlerinin tanımlanması, ektoparazit-konak etkileşimleri, eklembacaklıların konak seçimi ve beslenme davranışının patojen bulaşmasını nasıl etkilediği konularında önemli bir kriterdir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'deki sığır çiftliklerinden toplanan doymuş Culicoides türlerinden konakçı kanını inceleyerek konak tercihlerine ışık tutmaktır. Bu amaçla çiftliklerde bulunan evcil hayvanlar göz önünde bulundurularak 7 Culicoides tür/tür kompleksinde 5 faklı konağın (sığır, koyun, köpek, at ve insan) kanını multiplex-PCR testi ile araştırdık. Doymuş Culicoides örnekleri Türkiye'de farklı coğrafi ve ekolojik özelliklere sahip yerlerden toplanmıştır. Culicoides obsoletus complex (including C. obsoletus and C. scoticus) (n:450), C. schultzei complex (n:234), C. imicola (n:208), C. punctatus (n:162), C. newsteadi (n:144), C. lupicaris (n:24) ve C. pulicaris (n:3) olarak belirlenen 7 farklı tür/tür kompleksine ait toplam 1225 adet Culicoides konak kanı tespiti için analiz edildi. Doymuş dişilere ait abdomenler gövdelerinden ayrılarak toplanma tarihlerine ve türlerine göre havuzlar oluşturuldu. Toplam 1-28 sinekten oluşan 69 havuz multiplex-PCR ile analiz edildi ve tüm örneklerde sadece sığır kanı tespit edildi. Çalışmamız Türkiye'de Culicoides türlerinin konak tercihinin belirlenmesi konusunda ilk verileri sunmaktadır.
Blood meal preferences,Culicoides,multiplex-PCR,T?rkiye
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı KAFKAS UNIVERSITESI VETERINER FAKULTESI DERGISI
Dergi Tarandığı Indeksler SCI-Exp, Curation, Essential Science Indicators, Pdf2xml, Pdf2xml, Reference Master, Sophia, Web Of Science Expanded, Zoological Record