Level of Response to COVID-19 Vaccine in Hemodialysis Patients and Factors Affecting This Level
Doç. Dr. Halil İbrahim ERDOĞDU
Eray Atalay
İhsan Kahraman
Royça Keleşoğlu
Arş. Gör. Tuğba KARAKAYA
Arş. Gör. Serkan EJDER
Ali Cevat Kutluk
Kevser Tural
Büşra Ergüney
Amaç: Bu çalışmada hemodiyaliz hastalarının iki doz inaktif SARS-CoV- 2 (severe acute respiratory syndrome coronavirus 2) aşısına antikor yanıtlarının belirlenmesi amaçlandı. Yöntem: Hastalar iki doz SARS-CoV-2 aşısı üzerinden 14-20(Gurup 1) ve 8-13(Gurup2) hafta süre geçenler olarak ikiye bölündü. Ayrıca hastalar anti-spike IgG yanıtına göre yetersiz < 0,2 μg/mL ve yeterli yanıt ≥ 0,2 μg/mL olarak ikiye bölündü. SARS-CoV-2 aşısına yanıtı etkileyebilecek hastaların yaşı, hemodiyaliz verileri, diabetes mellitus varlığı ve Kt/V gibi faktörler ile karşılaştırılarak analiz edildi (anlamlı p değeri<0.05 olarak alındı). Bulgular: 67 hastanın 30’u dışlama kriterlerine göre çıkarıldı. Grup 1’in %52,7'si Grup 2’nin %33,3'ü yeterli antikor yanıtı oluşturdu. Grup 2'de antikor yanıtı olmayanların yaşı 65,0±10,4 iken, yanıtı olanlarda 50,5±11,0 idi (p=0,015, %95 GA). Ayrıca Grup1 de bulunan ve 4 doz 40 μgr rekombinant hepatit B aşısı uygulanan bir hastamızda hem SARS-CoV-2 aşısına hem de HBV aşısına yanıt alınmadı (anti-HBs <10 IU/mL). SARS-CoV-2 aşısına karşı antikor yanıtları her iki grupta da hastaların diğer özellikleri açısından farklı değildi (p>0,05). Sonuç: HD hastalarında ikinci doz SARS-CoV-2 aşısı yanıtları analiz edildi ve ikinci dozdan 8-13 hafta sonra nispeten daha genç olmanın olumlu etkisi belirlendi.
Dergi Adı Ege Klinikleri Tıp Dergisi
Basım Tarihi 01-2023
Makale Linki chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/http://www.egeklinikleritipdergisi.com/wp-content/uploads/2022/08/A%C4%9EUSTOS-2022.pdf