Serum Levels of Mid-Regional Pro-Adrenomedullin and Soluble Triggering Receptor Expressed on Myeloid Cells in Cattle with Pneumonia
Dr. Öğr. Üyesi Mert SEZER
Doç. Dr. Enes AKYÜZ
Prof. Dr. Oğuz MERHAN
Doç. Dr. Uğur AYDIN
Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Umut BATI
Uğur Yıldız
Arş. Gör. Tahir GEZER
Doç. Dr. Ekin Emre ERKILIÇ
Prof. Dr. Ali Haydar KIRMIZIGÜL
Prof. Dr. Gürbüz GÖKCE
Bu çalışma, pnömoni tanısı konulan sığırlarda mid-regional pro-adrenomedullin (MR-Pro ADM) ve miyeloid hücrelerde eksprese soluble tetikleyici reseptör olmak üzere iki enflamatuvar biyobelirteç ile bazı biyokimyasal ve hematolojik parametrelerin serum düzeylerinin belirlenmesini amaçladı. Bu amaçla 2-7 yaş arası öksürük, nefes darlığı, burun akıntısı, iştahsızlık ve abdominal solunumu gösteren 40 hasta dişi sığır ve aynı yaş aralığında 15 sağlıklı dişi sığır değerlendirildi. Hasta sığırlar tedavi edilmeden önce klinik ve radyolojik muayenelere tabi tutuldu ve kan örnekleri alındı. Sağlıklı sığırlar ayrıca klinik muayeneye tabi tutuldu ve bir kez kan örnekleri alındı. Kan örnekleri biyokimyasal ve hematolojik ölçümler için kullanıldı. Hasta grupta MR-Pro ADM serum düzeyleri (86,38±6,33) kontrol grubuna (61,81±4,96) göre daha yüksek bulundu. Hasta sığırların sTREM-1 seviyeleri (75,93±1,86) sağlıklı gruba kıyasla (96,55±9,13) karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı düşük bulundu. Sonuç olarak: MR-Pro ADM ve sTREM-1 seviyeleri pnömonili sığırlarda diagnostik açıdan oldukça önemlidir.
Mr-Pro-Adm,Pnömoni,Sığır,sTREM-1
Dergi Adı Kocatepe Veteriner Dergisi