Sarcoptes canis' le Doğal Enfeste Köpeklerde Serum Neopterin ve Prokalsitonin Seviyeleri.
Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Umut BATI
Prof. Dr. Oğuz MERHAN
Dr. Öğr. Üyesi Nilgün AYDIN
Doç. Dr. Enes AKYÜZ
Dr. Öğr. Üyesi Mert SEZER
Doç. Dr. Ekin Emre ERKILIÇ
Prof. Dr. Zati VATANSEVER
Prof. Dr. Ali Haydar KIRMIZIGÜL
Bu çalışmada Sarcoptes canis’le doğal enfeste köpeklerde serum neopterin ve prokalsitonin seviyelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın hayvan materyalini farklı yaş ve cinsiyette 15 Sarcoptes canis’li ve sağlıklı 10 köpek oluşturdu. Hem Sarcoptes canis’li hemde sağlıklı köpeklerden bir kez kan alınarak 3000 devirde 10 dakika santrifüj edilerek serumları ayrıştırıldı. Elde edilen serumlar ölçümler yapılana kadar −20 ºC’de muhafaza edildi. Yapılan ölçümler sonucunda hasta köpeklerin neopterin (5,48 nmol/L ± 0,37 nmol/L) ve prokalsitonin (59,71 ng/L ± 2,45 ng/L) değerleri sağlıklı köpeklerin neopterin (4,27 nmol/L ± 0,30 nmol/L) ve prokalsitonin (47,63 ng/L ± 3,16 ng/L) değerlerine göre anlamlı derecede P < ,05 yüksek bulundu. Sonuç olarak Sarcoptes canis’li köpeklerde deride şiddetli bir yangı gelişmektedir. Deride şekillenen bu yangı sonucu ortaya çıkan hücresel immun yanıt ve akut faz yanıtın belirleyicisi olarak neopterin ve prokalsitonin biyobelirteçlerinin yükseldiği tespit edilmiştir.
Dergi Adı Veterinary Sciences & Practices
Basım Tarihi 04-2023