Ağrı ili parklarında askarit kontaminasyonunun araştırılması
Cuma Saltan
Arş. Gör. Mesut Erdi IŞIK
Prof. Dr. Gencay Taşkın TAŞÇI
Bu çalışmada Ağrı il merkezinde bulunan 18 çocuk parkının askarit yumurtaları ile kontaminasyonunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Mart-Mayıs 2023 tarihleri arasında her bir parktan tekniğine uygun bir şekilde toplanan 16 dışkı, 28 toprak ve 42 kum örneği laboratuvarda helmint yumurtaları yönünden mikroskobik olarak incelenmiştir. Dışkı örneklerinin 6’sının Toxocara sp., 3’ünün ise Ancylostoma caninum yumurtaları ile kontamine olduğu bulunmuştur. Toprak örneklerinin 5’inde Toxocara sp. ve 2’sinde Diphyllidium caninum yumurtaları tespit edilmiştir. Kum örneklerinin 5’inde Toxocara sp. ve 1’inde Diphyllidium caninum yumurtaları belirlenmiştir. Bu çalışma neticesinde Ağrı ilindeki çocuk parklarının zoonotik kedi-köpek askaritleri ile kontamine olduğu görülmüştür.
Ağrı,Helmint,Kontaminasyon,Park,Türkiye
Dergi Adı Journal of Advances in VetBio Science and Techniques