A SAFE AND EFFECTIVE METHOD FOR REMOVING ORGANIZED BLOOD HEMATOMA FROM THE BLADDER: THE CLOT MORCELLATION TECHNIQUE
Bumin Örs
Emir Akıncıoğlu
Dr. Öğr. Üyesi Ümit YILDIRIM
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet USLU
Ümit Eskidemir
Fatih Gökalp
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Türkiye
Giriş: Mesanede gelişen hematomun neden olduğu üriner retansiyon, kan pıhtılarının çıkarılması zor olduğu durumlarda son derece yönetimi zor bir tıbbi durumdur. Mesanede endoskopik ürolojik operasyonları takiben gelişen organize hematomu boşaltmak için geleneksel metotların işe yaramadığı noktada alternatif bir yöntem olarak Pıhtı Morselasyon Tekniğini(CMT) ortaya koyduk. Gereç ve Yöntem: TUR-P, TUR-B veya lazer prostatektomiyi takiben ciddi pıhtı retansiyonu gelişen, geleneksel metodlar kullanılarak tedavi edilemeyen 12 farklı erkek hastada pıhtılar morselatör kullanılarak temizlenmiştir. Morselatörün mesanede oluşmuş kan pıhtılarını temizlemek için nasıl kullanılacağını tanımladık ve bu yeni tekniğin sonuçlarını paylaştık. Bulgular: Pıhtı retansiyonu olan tüm hastalarda büyük miktarda hematomu çıkarmak ve mesaneyi boşaltmak için bu tekniği başarıyla kullandık. Ortalama pıhtı uzaklaştırma süresi 6.9±4.4 dakika idi. Medyan tahmini hematom hacmi 80 mL'dir (20-400 aralığı). Ameliyat öncesi ve sonrası herhangi bir komplikasyon oluşmadı. Sonuç: Mesanede organize hematomun boşaltılması zorlayıcı olabilir ve cerrahi tedavi gerektirebilir. Buna rağmen işlem sonunda pıhtının tamamının çıkarılması çok zaman alabilir ve her zaman tam bir hematom temizliği garanti edilemeyebilir. CMT, diğer geleneksel yöntemlerin başarısız olduğu noktada mesanede bulunan hematomun tamamının çıkarılmasında hızlı, basit, güvenli ve başarılı bir yöntemdir.
Dergi Adı Medical Journal of İzmir Hospital
Basım Tarihi 01-2023
Makale Linki https://dosyahastane.saglik.gov.tr/Eklenti/343993/0/09-2023-sayi-1-total-dergi-64-68pdf.pdf