The Level of COVID-19 Fear in Pregnant Women and Affecting Factors
Kerime Derya Beydağ
Prof. Dr. Özlem KARABULUTLU
Amaç: Bu araştırmanın amacı, pandemide gebelerin COVID-19 korku düzeyini belirlemek ve korku düzeyinde etkili olan faktörleri ortaya çıkarmaktır. Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki çalışma, 440 gebe ile 1 Ağustos- 31 Aralık 2020 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Veriler, ilgili literatür doğrultusunda hazırlanmış olan demografik soru formu ve COVID-19 Korkusu Ölçeği ile elde edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, medyan, minimum, maximum, t testi, ANOVA testi, Kruskal Wallis testi ve Mann-Whitney U testi ve Korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Gebelerin Kovid-19 Korkusu Ölçeği puan ortalaması 22.25 ± 6.60 olarak bulunmuş, gebelerden çocuğu olmayan, psikolojik desteğe ihtiyacı olduğunu belirten, gebeliğin 4-6’ncı ayında olan, dışarı çıktığında her zaman korku yaşayan, ev ziyaretini kısıtlayan, virüse yakalanmaktan korkan, virüsü bebeğine zarar vermesinden endişe eden, çevresinde COVID-19 geçiren birey olan, doğumu sağlık kuruluşunda geçirmekten endişe duyan, doğum öncesi kontrollere gidemeyen, bebeğini kaybetmekten, erken doğum yapmaktan ve bebeğinin engelli olmasından korkanların COVID19 korkusu daha yüksek bulunmuştur. Sonuç: Bu süreçte güncel bilgilerin gebelerle paylaşılarak korku düzeyinin azaltılması sağlanmalıdır.
Gebelik,COVID-19,Korku
Dergi Adı Ordu Üniversitesi Hemşirelik Çalışmaları Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler Rootindexing, Google Scholar, Türk Medline, Asos İndeks, Türkiye Atıf Dizini, TÜBİTAK ULAKBİM TR Dizin, WorldCat, Index Copernicus
Makale Dili İngilizce