NOTRE-DAME DE PARİS ROMANINDA ENGELLİ VE ÖTEKİ ALGISI: QUASİMODO ÖRNEĞİ
Dr. Öğr. Üyesi Bahattin ŞEKER
Yıkılmak istenen bir katedralin öyküsü olan Notre-Dame de Paris Türkçe çevirisiyle Notre Dame’ın Kamburu romanı, Quasimodo kahramanıyla öylesine özdeşleşmiştir ki hemen hemen her dilde Notre Dame’ın Kamburu olarak tercüme edilmiştir. Bir gözü kör, bir ayağı topal, sağır ve çirkin olan kambur Quasimodo, psikolojik derinliğine inilen ilk engelli kahramanlardan birisidir. Orta Çağ döneminin engellilere bakış açısını 19.yüzyıl romantik geleneğiyle ele alan Victor Hugo’nun bu tarihi romanında, toplumun dışsallaştırdığı Quasimodo’nun ötekileşme süreci toplumun ve yazarın bakış açısından hareketle psiko-sosyolojik açıdan ele alınacaktır.
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Basım Tarihi 12-2018