Alpha lipoic acid inhibits peridural fibrosis resulted from laminectomy through the inactivation of tgf 1 pdgf pai 1 and il 6 expressions
Can Hakan Yıldırım
Şeyho Cem Yücetaş
Adıyaman Üniversitesi, Türkiye
Miktat Kaya
Dr. Öğr. Üyesi Cem ÖZİÇ
Mehmet Bülent Balıoğlu
Hüseyin Üstün
Erol Taşdemiroğlu
Aytaç Akbaşak
AMAÇ: Çalışma, daha önce karaciğer, oral mukoza ve periton fibrozisini önlediği bildirilen alfa lipoik asidin (ALA) peridural fibrozisinönlenmesinde kullanılabileceği düşüncesi ile laminektomi yapılan tavşanlarda parenteral uygulamadan sonraki antifibrotik etkisini araştırmakiçin yapılmıştır.YÖNTEM ve GEREÇLER: On iki yetişkin beyaz erkek Yeni Zelanda tavşanı kontrol (n=6) ve ALA-deney (n=6) grupları olarak ikiye ayrıldı. Bütünhayvanlarda laminektomi yapıldı ve deney grubunu oluşturan 6 tavşana intramüsküler ALA uygulandı. Parafine konulmuş olan dokulardanelde edilen RNAdan transforme edici büyüme faktör-β1 (TGF-β1), platelet-kaynaklı büyüme faktörü (PDGF), plasminojen aktivatör inhibitor-1(PAI-1) ve interlökin-6 (IL-6) analizleri yapıldı.BULGULAR: mRNA RT-PCR sonuçları fibrozis oluşumunda güçlü delil olan TGF-β1, PDGF, PAI-1 ve IL-6 gen ekspresyonlarının deney gruplarındakontrol gruplarına göre anlamlı şekilde düşük olduğunu gösterdi. Histolojik peridural fibrozis sınıflandırılmasına göre de deney grubundakontrol grubuna göre çok daha az fibrozis oluşmuştu.SONUÇ: İntramüsküler ALA uygulaması, postoperatif dönemde fibrozisin önlenmesinde ümit vadeden bir yöntem olarak dikkati çekmektedir.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Turkish Neurosurgery
Dergi Tarandığı Indeksler SCI-Expanded
Makale Dili İngilizce