Evaluation of Oxidative/Nitrosative Stress Parameters and Histopathological, Immunohistochemical Effects on Cisplatin-Induced Lung Toxicity in Rats
Dr. Öğr. Üyesi Kezban YILDIZ DALGINLI
Melek Öztürkler
Hatice Beşeren Havadar
Yasemen Adalı
Prof. Dr. Onur ATAKİŞİ
Bu çalışmanın ana odak noktası, sisplatin kaynaklı akciğer toksisitesinde oksidatif/nitrozatif stres ve antioksidan etkiler ile immünohistokimyasal etkileri araştırmaktır. Çalışmada 2 aylık 12 Sprague Dawley erkek rat kontrol (n=6) ve sisplatin (n=6) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Kontrol grubuna izotonik solüsyon, sisplatin grubuna sisplatin 10 mg/kg tek doz intraperitoneal uygulandı. Alınan akciğer dokularında redükte glutatyon (GSH), malondialdehit (MDA) ve nitrik oksit (NO) seviyeleri spektrofotometrik yöntemle belirlendi. Akciğer dokularından parafin bloklar yapıldı ve hematoksilen-eozin (HE) boyama ile boyandı. İmmünohistokimyasal olarak p53, CD3, CD20, Bcl-2 ve Ki67 değerlendirildi. Sıçanların akciğer dokusunda tek başına sisplatin uygulamasının MDA ve GSH değerleri üzerine etkisinin olmadığı, NO düzeylerinin anlamlı olarak arttığı bulundu (P<0.005). Akciğer dokusunun histopatolojik değerlendirmesinde HE boyama ile konjesyon-kanama bulguları, yoğun inflamasyon alanları, bronş ve bronşiyol çevresinde lenfoid foliküller görüldü. Alveoller arasında düşük yoğunluklu ödem ile hava yollarında kan-fibrin ve enflamatuar hücreler ve fibroblastlardan oluşan konsantrik fibröz ve fibrinöz tıkaçlar gözlendi. Reaktif pan B hücre belirteçleri CD20, interstisyel bileşende T-hücre belirteci CD3 ve subepitelyal hücrelerde desmin immünohistokimyasal boyama ile pozitif boyanırken, bronşiyoller ve alveolar kanallara uygulanan reaktif germinal merkezler Bcl-2 ve p53 immünohistokimyasal olarak negatif boyandı. Ayrıca Ki67 immünohistokimyasal boyama ile düşük yoğunluklu nükleer boyanma saptandı. Sonuç olarak NO düzeyinde anlamlı artış ve immünohistokimyasal olarak yoğun inflamasyon, lenfoid foliküller, fibröz ve fibrnöz tıkaçlar sisplatin kaynaklı akciğer hasarı başlangıcının bir ifadesidir.
Sisplatin,oksidatif/nitrozatif stres,histopatoloji,immünohistokimya,rat
Dergi Adı Journal of the Institute of Science and Technology