Iğdır yöresindeki koyunlarda Schmallenberg virus enfeksiyonunun belirlenmesi
Şemistan Kızıltepe
Fatma Ertaş Oğuz
Dr. Öğr. Üyesi Nüvit COŞKUN
Serdal Tarhane
Gökhan Koçak
Prof. Dr. Volkan YILMAZ
Erdoğan Uzlu
Bu çalışmada, Iğdır ilinde yetiştirilen Morkaraman ırkı atık yapmış ve Brucella Spp. yönünden negatif koyunlarda, Schmallenberg virus enfeksiyonu varlığının indirekt ELISA yöntemi ile ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu amaçla; Iğdır ilinde yetiştirilen Morkaraman ırkı, abort yapmış 2-6 yaş arasındaki toplam 180 adet koyundan alınan kan örneği değerlendirilmiştir. Etken, Schmallenberg virusuna spesifik antikorların tespit edildiği ELISA (IDEXX Schmallenberg Ab Test®, IDEXX, Switzerland) yöntemi ile değerlendirilmiştir. Araştırmada incelenen 180 koyundan 7 (% 3,88) tanesi şüpheli ve 8 tanesi de (% 4,4) seropozitif olarak tespit edilmiştir. Çalışma, Iğdır ilinde Schmallenberg virusun varlığının bildirildiği ilk çalışmadır.
Iğdır,Koyun,Schmallenberg virus
Dergi Adı Journal of advances in vetbio science and techniques