The Crisis-Creating Effect of Expectations: Long Term Analysis with the Evidence from NARDL Model and Maki Cointegration Test
Doç. Dr. Ömer Uğur BULUT
Prof. Dr. Erkan TOKUCU
Doç. Dr. Murat AYKIRI
Çalışma, beklentiler ile ekonomik kriz arasındaki uzun dönemli asimetrik etkiyi ve yapısal kırılmalar altında eşbütünleşik ilişkiyi ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu amaçla, Türkiye ekonomisi 2012-2021 dönemi için Maki Eşbütünleşme ve doğrusal olmayan ARDL yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Ampirik bulgulara göre, kriz göstergesi olarak kullanılan spekülatif baskı endeksi ile beklentilerin potansiyel nicel karşılığı olan güven endeksleri arasında uzun dönemde yapısal kırılmalar altında eşbütünleşik bir ilişki bulunmuştur. Tüketici güven endeksi, finansal hizmetler güven endeksi ve reel sektör güven endeksi olmak üzere üç güven endeksi kullanılmıştır. Güven endekslerindeki pozitif değişimlerin spekülatif baskı endeksini azalttığı, negatif değişimlerin ise spekülatif baskı endeksinde artışa neden olduğu görülmüştür. Ayrıca, güven endekslerindeki negatif değişimlerin spekülatif baskı endeksi üzerinde pozitif değişimlerden daha büyük bir etkiye sahip olduğu sonucuna varılmıştır. Çalışmanın sonuçları, ekonomik krizler ve beklentiler arasındaki ilişkinin doğasında var olan asimetrik etkileşimi ampirik olarak ortaya koymaktadır. Ayrıca, piyasalardaki kötümser beklentilerin kriz yaratıcı etkisine işaret etmektedir.
Ekonomik kriz,Beklentiler,Zaman Serisi Modelleri
Dergi Adı Journal of Emerging Economies and Policy