Numerical analysis of the effect of the evaporator inlet-outlet position on the PV-T performance
Dr. Öğr. Üyesi Rıdvan YAKUT
Küresel enerji tüketimindeki ve karbondioksit emisyonlarındaki artış, yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilgiyi artırmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynaklarının başında güneş enerjisi gelmektedir ve çalışma esnasında çeşitli sebeplerle hücre verimliliğinin düşmesi bu teknolojinin önündeki engeldir. Fotovoltaik hücrelerin çalışma sırasında sıcaklığının artması hücre veriminin düşmesine neden olmaktadır. Fotovoltaik hücre sıcaklığının kontrolü hem hücrelerin ekonomik ömrünü uzatmak hem de sistemin verimini artırmak açısından çok önemlidir. Akışkanın buharlaştırıcıya giriş ve çıkış konumunun ısı transferine etkisi bilinmektedir ancak PV-T (fotovoltaik-termal) sisteminin verimini artırmak için yürütülen çalışmalarda bu etki incelenmemiştir. Bu çalışmada, cebri hava sirkülasyonu ile soğutulan bir PV-T evaporatörün sistem verimlilik parametreleri ve COP (performans katsayısı) değerleri, HAD (hesaplamalı akışkanlar dinamiği) analizi ile incelenmiştir. Analizler, tek dizide, üç farklı debide (0.0125 kg/s, 0.0250 kg/s, 0.0500 kg/s), dokuz farklı buharlaştırıcıya giriş-çıkış pozisyonu (CC, CL, CR, RC, RL, RR, LC, LL, LR) ve 1000 W/m2 sabit radyasyon için yürütülmüştür. En iyi ve en kötü giriş-çıkış konumları arasında %20'nin üzerinde bir toplam verimlilik farkı ve %25'in üzerinde bir genel COP farkı olduğu belirlenmiştir. En yüksek toplam ve termal verim RR koşulu için, en yüksek elektriksel verim LR koşulu için elde edilmiştir ancak uzun vadede en yüksek verim LC tasarımı ile elde edilebilmektedir. Çalışmada ayrıca CL koşulu için en yüksek COP değerleri ve RR koşulu için en kötü COP değerleri hesaplanmıştır.
Dergi Adı Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi
Dergi ISSN 2146-538X