The immunohistochemical evaluation of the expression of intermediary filaments, PCNA, p53 and MMP-9 in feline fibrosarcomas
Doç. Dr. Emin KARAKURT
Prof. Dr. Özgür AKSOY
Prof. Dr. Enver BEYTUT
Doç. Dr. Uğur AYDIN
Prof. Dr. Serpil DAĞ
Uğur Yıldız
Arş. Gör. Ayfer YILDIZ UYSAL
Ayşe Başak Kapçak
Hüseyin Koç
Ada Miray Alakan
Amaç: Güncel çalışmada, kedilerin fibrosarkomlarında hücre proliferasyon in- deksi, p53 tümor baskılayıcı gen durumu, tümor metastazı, invazyon kapasite- si ile hücresel orjinin ortaya konulması amacıyla Prolifere olan hücre nükleus antijeni (PCNA), Matriks Metalloproteinaz-9 (MMP-9), Vimentin, Alfa-Düz Kas Aktini (α-SMA), S-100, Desmin ve Pan- Sitokeratin (Pan-SK) gibi kanser mar- kerları ve intermedier filamentlerin ekspresyonlarının immunohistokimyasal olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, Patoloji Anabilim Dalı’na rutin histopatolo- jik inceleme amacıyla getirilen 7 adet kediden alınan tümoral doku örnekleri kullanılmıştır. Histopatolojik değişikliklerin değerlendirilebilmesi amacıyla kesitlere Hematoksilen & Eozin boyaması uygulandı. İmmunohistokimyasal boyamalarda streptavidin-biotin peroksidaz kompleksi yöntemi kullanıldı. Bulgular: 7 spontane kutanöz fibrosarkom vakasının 5’i evre I, 1’i evre II ve 1’i ise evre III olarak saptandı. Tümöral dokulardaki belirgin kollajen bantlarının varlığı Masson Trikrom boyama ile ortaya konuldu. Vimentin ve α-SMA boyan- maları yönünden tüm vakalar pozitifti. Pan SK, S-100 ve Desmin boyanmaları yönünden tümör hücreleri negatif reaksiyon verdi. Tüm vakalar PCNA yönün- den pozitifti. Sadece 2 vaka p53 pozitif boyanma gösterdi. Bu 2 vaka, ileri evre- lerdi. Sadece bir fibrosarkom vakasında (Evre III) tümör tipi dev hücrelerinde intrasitoplazmik MMP-9 ekspresyonları tespit edildi. Öneri: Sonuç olarak, çalışmada kullanılan tümör örneklem sayısı az olsa da, PCNA, p53 ve MMP-9’un kedilerin spontane fibrosarkomlarında hücre proli- ferasyonunun belirlenmesi, malignitenin derecelendirilmesi, tümör agresifliği ve davranışı ile prognozun saptanmasında oldukça kullanışlı markerlar oldu- ğunu ortaya koymuştur.
Dergi Adı Eurasian journal of veterinary sciences
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 06-2023
Doi Numarası 10.15312/EurasianJVetSci.2023.402