KOBİ Sahiplerinin Kredi Kartı Kullanımlarının Analizi: Kars İli Örneği
Doç. Dr. Ceyda YERDELEN KAYGIN
Emine Kaya
Malatya Turgut Özal Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmanın amacı, Kars ilinde, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletme(KOBİ) sahiplerinin kredi kartı tutumlarını davranışsal, duygusal, kaygısal,kavramsal ve güvenilirlik olmak üzere beş boyutta incelemektir. Kredi kartıtutumlarına ait boyutlar faktör analizi ile belirlenmiştir. Araştırma kapsamındaKOBİ sahiplerine anket yapılmış ve elde edilen veriler, frekans, t-testi, tekyönlü ANOVA ve korelasyon analizi ile incelenmiştir. Frekans analizisonucunda KOBİ sahiplerinin kredi kartını alternatif fon kaynağından ziyade,ödeme aracı olarak kullandıkları belirlenmiştir. t-testi ve tek yönlü ANOVAanalizi, KOBİ sahiplerinin cinsiyetleri, yaşları, medeni durumları, eğitimdurumları, işletmelerin faaliyet alanları ve yılları, sahip olunan bireysel kredikartı sayıları ve kredi kartı tutum boyutları arasında istatistiki olarak anlamlıbir fark olmadığını göstermektedir. Öte yandan, KOBİ sahiplerinin aylıkgelirleri, kredi kartı türü, işletme kartı sayısı, kredi kartlarının toplam limiti,kredi kartları ile yapılan aylık harcamaları, aylık kredi kartı ödeme türü, kredikartılarıyla yapılan en fazla harcama kalemleri ile kredi kartı tutumlarınınbazı boyutları arasında istatistiki olarak anlamlı bir fark tespit edilmiştir.Korelasyon analizi, KOBİ sahiplerinin kredi kartı tutumlarının boyutlarıarasında anlamlı korelasyonlar olduğunu göstermiştir.
Dergi Adı Mali Çözüm
Basım Tarihi 12-2020
Makale Linki https://www.ismmmo.org.tr/Yayinlar/Mali-Cozum-Dergisi/sayi-162/--2877