Üniversite Öğrencilerinin Finansal Okuryazarlık Konusundaki Görüşlerinin Tespiti
Doç. Dr. Ceyda YERDELEN KAYGIN
Bu çalışmanın amacı Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası Ticaret veLojistik Bölümü 4. sınıf öğrencilerinin finansal okuryazarlık konusu hakkındaki görüşlerini tespit etmektir.Araştırmada açıklayıcı ve çıkarımsal kodlar kullanılarak kategoriler nitel olarak belirlenmiştir. Nitel verianalizi sonucunda; öğrencilerin %46’sının faiz geliri sorusunu doğru hesapladıkları, %92’sinin temelfinansal kavramlar hakkında bilgi sahibi oldukları, %80’inin internet bankacılığı şifresini paylaşmamasıgerekliliğinin bilincinde oldukları tespit edilmiştir. Araştırmada ayrıca katılımcıların %94’ünün kolaytahmin edilmeyen şifre kullandıkları, %100’ü banka görevlileriyle şifre paylaşmadıkları, %84’ünün aylıkbütçe hazırladıkları, %94’ünün sanal bankacılık (mobil, internet) kullandıkları, %86’sının alışveriş fiyatkarşılaştırması yaptıkları, %84’ünün alışveriş ve para harcama konusunda mantıklı davrandıkları ve%92’sinin gelecekle ilgili finansal planlama yaptıkları görüşlerini bildirdikleri tespit edilmiştir.
Dergi Adı İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Basım Tarihi 07-2020