BİST KOBİ Sanayi Şirketlerinin Finansal Performanslarının MW ve Gri İlişkisel Analiz Yöntemi ile Ölçülmesi
Doç. Dr. Ceyda YERDELEN KAYGIN
Haşim Bağcı
Aksaray Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Deniz TANIR
Çalışmada 2013-2017 yılları arasındaBorsa İstanbul (BİST)’de işlem gören Küçük ve OrtaBüyüklükteki İşletmeler (KOBİ)’lerin finansalperformanslarının karşılaştırmalı olarak ölçülmesiamaçlanmıştır. Bu amaçla BİST KOBİ SanayiEndeksinde faaliyet gösteren şirketlerin finansaltablolarından elde edilen bilgilerden yararlanarak;cari oran, stok devir hızı oranı, borç/öz kaynak oranı,borç/aktif oranı, alacak devir hızı oranı, duran varlıkdevir hızı oranı, net kar marjı oranı, aktiflerinkarlılığı, esas faaliyet kar marjı oranı ve satışlarınmaliyeti/net satışlar oranı olmak üzere toplamda 10adet finansal oran kullanılmıştır. Elde edilen finansaloranların ağırlıkları ortalama ağırlık yöntemi ilebelirlenmiş ve BİST KOBİ Sanayi Endeksindefaaliyet gösteren 27 işletmenin finansalperformansları çok kriterli karar vermeyöntemlerinden Gri İlişkisel Analiz (GİA) yöntemiile tespit edilmeye çalışılmıştır.GİA sonuçlarına göre; 2013-2017 zamanperiyodunda en iyi finansal performans gösterenşirketin Politeknik Metal işletmesi, en kötü finansalperformans gösteren şirketin ise Eminiş Ambalajişletmesi olduğu tespit edilmiştir.
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 12-2019