Ar-Ge Yatırımlarının Finansal Performans Üzerine Etkisinin Veri Zarflama Analizi ile İncelenmesi
Musa Gün
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Ceyda YERDELEN KAYGIN
Araştırma ve Geliştirme (Ar-Ge) faaliyeti, yaratıcılık ve yeniliklerin ortayaçıkmasını sağlar. Bu sayede, değişimler meydana gelir. İşletmelerin rekabet üstünlüğükazanmalarına ve sürdürülebilir bir büyüme ivmesi yakalamalarına katkıda bulunur,başarılı bir finansal performans göstermelerinde önemli bir rol oynar. Bu doğrultudaaraştırmada Ar-Ge yatırımlarının 2010-2019 yılları arasında BIST TUM endeksinde işlemgören ve 9 farklı sektörde faaliyet gösteren 18 şirketin finansal performanslarına etkisi VeriZarflama Analizi ile incelenmiştir. Analiz sonucunda orman ürünleri-mobilya sektöründeyer alan GENTS şirketinin ve madencilik sektöründe yer alan KOZAA şirketinin en yükseketkinlik düzeyine; otomotiv sektöründe yer alan OTKAR şirketinin ve gıda sektöründe yeralan ULKER şirketinin ise en düşük etkinlik düzeyine sahip oldukları tespit edilmiştir.
Dergi Adı Business Management Studies: An International Journal
Basım Tarihi 10-2020