Covid-19 Pandemisinin Seçilmiş Borsa Endeksleri Üzerine Etkisinin İncelenmesi
Abdulkadir Barut
Harran Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Ceyda YERDELEN KAYGIN
2019 yılının sonlarında Çin’in Wuhan şehrinde görülen ve tüm dünyaya yayılarak küresel bir sorun haline gelen ölümcül ve bulaşıcı özelliğe sahip Covid-19 hastalığının bireyleri, ülkeleri ve dünya ekonomisini olumsuz yönde etkileyeceği tahmin edilmektedir. Bu çalışmada Covid-19’un finansal piyasalara etkisini incelemek amacıyla vakaların ülkelerde ilk görülmeye başladığı tarihten 08.04.2020 tarihine kadar toplam vaka sayısı ve toplam ölüm sayısına göre hastalığın en fazla görüldüğü 11 ülke incelenmiştir. Covid-19 toplam vaka sayısı ile 11 ülkenin en önemli endekslerinin kapanış fiyatları arasındaki ilişki belirlemek için Bayer ve Hanck (2012) eşbütünleşme analizi kullanılmıştır. Araştırma; Çin (Shangai), ABD (DOW 30), İngiltere (FTSE 100), İtalya (FTSE MIB), İspanya (IBEX 35), Almanya (DAX), Fransa (CAC 40), Belçika (BEL 20), Hollanda (AEX), İsviçre (SMI) ve Türkiye (BIST 100) endekslerinden oluşmaktadır. Analiz sonucunda Covid-19 toplam vaka sayısı ile BİST100, FTSE MIB, IBEX35, AEX ve Shangai endeksleri arasında eşbütünleşme olduğu, DAX, CAC 40, BEL 20, SMI, FTSE 100 ve DOW 30 endeksleri arasında ise eşbütünleşme olmadığı tespit edilmiştir.
Dergi Adı Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Basım Tarihi 10-2020