KOBİ’lerin Finansal Sorunları Üzerine Bir Araştırma Kars İli Örneği
Doç. Dr. Ceyda YERDELEN KAYGIN
Doç. Dr. Tuncer YILMAZ
Bu araştırmanın amacı, Kars merkezde faaliyet gösteren KOBİ’lerin enönemli sorunlarından biri olan finansman sorunlarını tespit etmek ve eldeedilen sonuçlar doğrultusunda çözüm önerileri sunmaktır. Araştırmanınamacına uygun olarak Kars ilinde faaliyet gösteren 340 adet KOBİ’den eldeedilen anket verileri Frekans Analizi, Anova Testi ve T-Testi ile analizedilmiştir.Analiz sonucunda KOBİ’lerin finansman sorunlarının; mal ve hizmetfiyatlarının sürekli artması, piyasadaki nakit sıkıntısı, yüksek faiz oranları,yüksek döviz kuru, yüksek teminatlar, zorlu prosedürler, yetersiz özsermaye ve kredi vade sayısının azlığı olarak tespit edilmiştir. Bunlara ekolarak kredi miktarının azlığı, alacakların tahsilindeki gecikmeler, krediçeşitliliğinin azlığı, yüksek işçi maliyetleri, stokları geç tüketilmesi, yüksekkira maliyeti ve pazarlama faaliyetlerinin eksikliği tespit edilen finansalsorunlar arasında yer almaktadır.
Dergi Adı İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi
Basım Tarihi 12-2019