Investigation of Cyclin-D1 immunohistochemical expression in bladder urethelial carcinoma
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet EZER
Fatma Ertürk
Hatice Beşeren
Yasemen Adalı
Amaç: Cyclin D1 hücre siklusunun düzenlenmesinde görev alan ve CCND1 geni tarafından kodlanan bir proteindir. Liteatürde Cyclin D1 ile ilgili az sayıda çalışma mevcut olup çalışmalarda sonuçlar farklılık göstermektedir. Bu çalışmada mesane ürotelyal karsinomlarda Cyclin D1ekspresyonunun prognostik faktörler ile ilişkisi araştırıldı. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde TUR-M yapılmış 46 olgu dahil edildi. Olgulara dair genel bilgiler ve patoloji raporları hastane otomasyon sisteminden elde edildi. Hematoksilen&Eozin boyalı patoloji preparatlarından tümör içeren kesitler seçilip seçilen kesitlere ait bloklara Cyclin D1 primer antikoru ile immünohistokimyasal boyama manuel yöntem ile yapılmıştır.Boyanan kesitler ışık mikroskobunda nükleer ve sitoplazmik olarak ayrı ayrı 0-4 olarak skorlanarak değerlendirildi. Bulgular: Olguların yaş aralığı 51-93 olup ortalama yaş 69.2±11.7’dir. Olguların 12’si (%26.1) kadın, 34’ü (%73.9) erkektir. Histopatolojik bulgular incelendiğinde olguların 29’unun (%63.0) düşük dereceli 17’sinin (%37.0) yüksek dereceli olduğu gözlenmiştir. Olguların 18’i (%39.1) invaziv, 28’i (%60.9) noninvaziv niteliktedir. Yapılan istatistiksel analizlerde invazyon gösteren tümörlerin non-invaziv tümörlere göre (pTa) anlamlı düzeyde yüksek dereceli olduğu dikkati çekmiştir (p= 0.007). Benzer şekilde ve invaziv tümörlerde lenfovasküler invazyon varlığı non- invaziv tümörlere göre anlamlı derecede daha fazla saptanmıştır (p=0.001). Nükleer cyclin D1 expresyonunun (p=0.003) invaziv olgularda anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu izlenmiştir. Ayrıca düşük dereceli tümörlerde nükleer cyclinD1 ekspresyonu anlamlı düzeyde yüksek bulunduğu saptanmıştır (p=0.044). Sonuç: Çalışma sonucunda mesane ürotelyal karsinomlu hastalarda Cyclin D1 ekspresyonun tümör derecesi ve invazyon durumu ile ilişkisi gözlenmiştir ancak Cyclin D1’in biyobelirteç olarak kullanılabilmesi için daha geniş olgu serilerinde çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Dergi Adı Yeni Üroloji Dergisi
Makale Dili İngilizce