Hilal-i Ahmer İmdat Heyeti’xxnin Erzurum Vilayetindeki Faaliyetleri
Prof. Dr. Selçuk URAL
Dr. Öğr. Üyesi Nesrin HANGÜL
Birinci dünya savaşında Rus işgali ve Taşnak mezalimine katlanan vilayetlerin başında Erzurum geliyordu. Erzurum vilayeti ahalisi bir yandan düşman saldırıları, diğer yandan yokluk ve sefaletle mücadele etti. Şartlar dayanılmaz bir hal alınca yüz binlercesi başka vilayetlere göç etmek zorunda kaldı.Kurtuluşu takiben alınan önlemler vilayetin sorunlarını çözmeye yetmedi. Bu noktada Hilali Ahmer’in yardımları büyük önem kazandı. Temmuz-Aralık 1919 tarihleri arasında icra edilen yardım faaliyeti toplamda 25.079 liraya tekabül ediyordu.Hilali Ahmer Heyeti vilayete 107 ton giyim, sağlık ve erzak yardımı yaptı. Bunların dışında; Darüleytam, dispanser, eczane, acizhane ve fırınlar açılarak halka sürekli hizmet verebilecek müesseseler meydana getirildi. Ayrıca Bayezid’deki çalışmalar kapsamında Makü üzerinden erzak tedarik edilerek ahaliye ve özellikle aç ve sefalet içindeki Kafkas mültecilere yardım edildi. Böylece halka kışı daha rahat geçirmeleri için bir fırsat tanınmış oldu.
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Basım Tarihi 01-2019