TRA2 Bölgesinden İstanbula Göç Hareketlerinin Nedenlerine İlişkin Bir Araştırma
Hüseyin Tutar
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Deniz ÖZYAKIŞIR
Sanayi Devrimi ile birlikte ulus-devletlerin sınırları içinde bölgesel eşitsizliklerin arttığı ve nüfusun özellikle sanayileşmenin yoğun olduğu mekanlarda teksif olmaya başladığı bilinmektedir. Bu durum özellikle erken sanayileşme hamlesini yaşamış toplumlarda çok yoğun bir biçimde tecrübe edilmiş bir evredir. Yapılan istatistikler, yüzyılın başında, Av- rupa nüfusunun tüm bu gelişmelerden etkilenerek %80 oranında yer değiştirdiğini, yani göç ettiğini göstermektedir (Miles 1993:7). Göç, özünde “yer değiştirmek” şeklinde nite- lenebilecek olan fakat başta siyasal, sosyal, kültürel ve ekonomik birçok değişkenin etki ettiği bir olgudur. Çeşitli gerekçelerden kaynaklanan göç hareketleri zamanla pek çok sorun alanı ortaya çıkarmakta ve bu özelliğinden dolayı da ekonomi başta olmak üzere pek çok disiplinin araştırma konusu olmaktadır. Son dönemlerde Türkiye’deki bölgesel gelir farklılıklarından kaynaklı olarak ortaya çıkan göç hareketleri sanayileşmiş Batı illerine çoğunlukla da İstanbul’a yönelmektedir. Bu çalışma TRA2 Bölgesinden (Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan) İstanbul’a gerçekleşen göç hareketlerinin sebep ve sonuçları ile geriye göçün belirleyicilerini uygulamalı olarak ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Sosyoloji Konferansları Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler TÜBİTAK-ULAKBİM, Asos İndeks, EBSCO, ProQuest ve DOAJ