Protective Effects of L-carnitine and Co-enzyme Q10 Against Oxidative Stress Damage in Hypertension
Tarık Mecit
Prof. Dr. Nadide Nabil KAMİLOĞLU
Pelin Şahin Yarbağ
Dr. Öğr. Üyesi Dinçer ERDAĞ
Prof. Dr. Oğuz MERHAN
Bu çalışmada, L-NAME hipertansif sıçanlarda ACE İnhibitörü (ACE inh.) ile birlikte L-carnitine ve Co-enzyme Q10 uygulamasının karaciğer, beyin ve böbrek dokularında oksidatif stres parametreleri üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada,14 günlük deney süresine sahip dört grup ve 28 günlük deney süresi sahip olan dört grup olmak üzere sekiz gruba ayrıldı. Deney sonunda sıçanlara ötenazi uygulanarak karaciğer, beyin ve böbrek dokuları alındı. Doku süpernatanlarında malondialdehit (MDA), glutatyon (GSH) ve nitrik oksit (NO) aktiviteleri ölçüldü. Tüm dokularda NO ve MDA seviyeleri yükselirken, GSH seviyelerinde belirgin bir düşüş gözlendi (P<0.001). Sonuç olarak L- karnitin ve CoQ10 takviyesinin, daha yüksek düzeyde oksidatif stres ve inflamasyona eğilimli hastalar için bir kom- binasyon tedavisi stratejisi olarak düşünülebileceği önerilmektedir.
ACE inhibitörü,hipertansif,koenzim Q10,L-karnitin
Dergi Adı Erciyes Universitesi