Effect of Vitamin C on Oxidant and Antioxidant Parameters in Cattle Immunized by Blackleg Vaccine
Ertan Doğan
Prof. Dr. Oğuz MERHAN
Hale Ergin Eğritağ
Prof. Dr. Kadir BOZUKLUHAN
Dr. Öğr. Üyesi Dinçer ERDAĞ
Bu araştırmanın amacı Yanıkara aşısı ile aşılanan sığırlarda C vitamininin bazı oksidan ve antioksidan parametreler üzerine etkisini belirlemektir. Araştırmada, Ardahan yöresinde ırk ve cinsiyetleri farklı, 12-18 aylık toplam 40 sığır kullanıldı. Sığırlar dört eşit gruba ayrıldı. Kontrol grubuna 2 mL serum fizyolojik, Vitamin grubuna 5 mg/kg dozda c vitamini, Aşı-Vitamin grubuna 2 ml yanıkara aşısı ve 5mg/kg C vitamini, Aşı grubuna ise 2 mL yanıkara aşısı enjekte edildi. Aşı ve ilaç uygulaması öncesinde (0.gün) ve uygulamanın 2., 14. ve 28. gününde tüm hayvanlardan kan örnekleri alındı. Uygulamanın 2., 14. ve 28. gününde Aşı grubunda malondialdehit (MDA) ve nitrik oksit (NO) düzeyinin Kontrol ve Vitamin grubuna göre anlamlı oranda (P<0,05) arttığı, süperoksit dismutaz (SOD) ve katalaz (CAT) düzeylerinin ise anlamlı oranda (P<0,05) azaldığı görüldü. Aşı-Vitamin grubunda 2., 14. ve 28. gün ölçülen MDA ve NO miktarının Aşı grubuna göre düştüğü, SOD ve CAT miktarının ise yükseldiği görüldü. Bu araştırmada, sığırlara uygulanan yanıkara aşısının oksidatif strese ve lipid peroksidasyonuna neden olduğu ve C vitamininin antioksidan etki gösterdiği sonucuna varıldı. Sığırlarda yanıkara aşısı ile birlikte C vitamini uygulamasının oksidatif stresi azaltma açısından faydalı olacağı düşünülmektedir.
C vitamini,lipid peroksidasyonu,oksidatif stres,sığır,yanıkara aşısı.
Dergi Adı Adnan Menderes University
Basım Tarihi 01-2023