MEDIATING ROLE OF ORGANIZATIONAL BELONGING IN THE EFFECT OF DARK TRIAD PERSONALITY FEATURES ON CAREER PLANNING AND ORGANIZATIONAL POLITICS
Dr. Öğr. Üyesi Onur OKTAYSOY
Prof. Dr. Erdoğan KAYGIN
Karanlık üçlü kişilik özellikleri olarak adlandırılan narsisizm, makyavelizm ve psikopatinin, çalışanların kariyerlerine yönelik planlamaları, örgüte yönelik aidiyet algıları ile örgütsel siyaset algıları noktasında güçlü bir etkiye sahip olacağı, ilgili alan yazında yer alan araştırmaların ortaya koydukları bulgular doğrultusunda öngörülmüştür. Bu doğrultuda yapılan bu çalışmanın amacı; çalışanların karanlık üçlü kişilik özelliklerinin, örgütsel siyaset algılıları ve kariyer planları üzerindeki etkisinde, örgütsel aidiyetin aracı rolünü tespit etmektir. Çalışmanın örneklem grubunu Kafkas Üniversitesinde, farklı alan ve unvanlarda görev yapan 402 akademisyen oluşturmaktadır. Katılımcıların araştırma konuları kapsamında görüşlerine ulaşabilmek üzere düzenlenmiş ve toplam beş bölüm, 79 sorudan oluşan ölçekten elde edilen veriler, çeşitli istatistik programları ile analize tabi tutulmuştur. Araştırma sonucunda, akademisyenlerin sahip oldukları karanlık üçlü kişilik özelliklerinin, kariyer planlamaları ve algıladıkları örgütsel siyaset üzerinde etkili olduğu ve örgütsel aidiyetin her üç değişken üzerinde de anlamlı bir aracı etki oluşturduğu tespit edilmiştir.
Karanlık kişilik,kariyer planlama,örgütsel siyaset,örgütsel aidiyet
Dergi Adı KAFKAS ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ ve İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ DERGİSİ
Basım Tarihi 01-2023