Effect of Administration of Lesireline Five Days After Artificial Insemination on Pregnancy Rates and Luteal Function in Cows
Prof. Dr. Cihan KAÇAR
Prof. Dr. Savaş YILDIZ
Şükrü Metin Pancarcı
Balıkesir Üniversitesi, Türkiye
Mehmet Kaya
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkiye
Örsan Güngör
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Umut Çağın ARI
Bu çalışmada, ineklerde suni tohumlamadan 5 gün sonra lesireline uygulaması yapılarak gebelik oranının arttırılması amaçlandı. Suni tohumlamadan sonraki 5. günde Grup I (n:29) lesireline ml, Grup II (n:27) ise 2 ml fizyolojik NaCl çözeltisi intramuskuler yolla uygulandı. İneklerden tohumlama gününden (0. gün) itibaren, 5, 10 ve 20. günlerde kan alınarak serum progesteron değerleri belirlendi. Gebelik muayeneleri tohumlamayı izleyen 60. günde rektal palpasyon ile yapıldı. Gebelik oranları lesireline grubunda %24.1, kontrol grubunda ise %22.2 olarak tespit edildi. Gruplar arasında gebelik oranı bakımından istatistiksel yönden önemli bir fark saptanmadı (p>0.05). Suni tohumlamadan 10 gün sonra serum progesteron değerleri lesireline grubunda 6.3±0.9 ng/ml ile kontrol grubuna göre (5.2±1.0 ng/ml) daha yüksek bulunmasına rağmen istatistiksel yönden önemli bir fark belirlenmedi (p>0.05). Lesireline uygulaması ile siklusun ortasında progesteron seviyesinde önemli derecede yükselme olmasına rağmen gebelik oranlarını etkilemediği belirlendi.
progesteron,lesirelin,inek,gebe kalma oranı,suni tohumlama,luteal faz,GnRH,gebelik
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Üniv Vet Fak Derg