Türkiye'de köpeklerde Babesia canis canis'in klinik ve parazitolojik olarak ilk tespiti
Erhan Gökçe
Prof. Dr. Ali Haydar KIRMIZIGÜL
Prof. Dr. Gencay Taşkın TAŞÇI
Erdoğan Uzlu
Dr. Öğr. Üyesi Neslihan ÖLMEZ
Prof. Dr. Zati VATANSEVER
Bu makalede, Giemsa boyama ve Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PZR) yöntemleri ile parazitolojik olarak Babesia canis canis tanısı konulan 3 köpekte klinik, biyokimyasal ve hematolojik bulgularının sunulması amaçlanmıştır. Olgu I ve IIde şiddetli ikterus, anemi, hemoglobinemi, hemoglobinüri, trombositopeni, taşipne, taşikardi ve miyozitis ile karaciğerde hasar geliştiği tespit edildi. Olgu Ide bu bulgulara ek olarak kolesistitis, Olgu IIde ise renal hasarın oluştuğu saptandı. Olgu IIIte hafif anemi ve ikterus tablosuyla birlikte karaciğerde hasar ve miyozitis şekillendiği belirlendi. Tedavi sonucunda Olgu II ve IIIde iyileşme sağlanırken Olgu I öldü. Sonuç olarak, köpeklerde B. canis canis klinik ve parazitolojik olarak Türkiyede ilk kez bildirilmektedir.
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü SCI, SSCI, AHCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler SCI-Expanded