Investigation of the Incidence and Diagnosis of Subclinical Mastitis in Early Lactation Period Cows
Ayhan Baştan
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Cihan KAÇAR
Duygu Baki Acar
Afyon Kocatepe Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Mitat ŞAHİN
Mehmet Cengiz
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmanın amacı, doğumdan 10 gün sonra meme içi subklinik enfeksiyonların saptanmasında California mastitis test (CMT) ve bakteriyolojik kültür sonuçlarını karşılaştırmaktır. Süt örnekleri 102 adet inekten alındı. Her bir inek için CMT bir kez tekrarlandı. Üç yüz kırk dört adet süt örneğinde kültür ve CMT sonuçları karşılaştırıldı. İki yüz elli adet örnekte CMT (+) , 94 adet örnekte CMT (-); 224 adet örnekte kültür (+) ve 120 adet örnekte bakteriyolojik kültür (-) saptandı. CMT ve bakteriyolojik kültür (+) saptanan örnek sayısı 212, CMT ve kültür (-) örnek sayısı 82, CMT (+) ve kültür (-) örnek sayısı 38, CMT (-) ve kültür (+) örnek sayısı 12 adet bulundu. California mastitis test skorunun sensivitesi % 94, spesifıtesi % 68, pozitif doğruluk oranı % 84, negatif doğruluk oranı % 87 ve genel doğruluk oranı % 85 olarak saptandı. Sonuç olarak, erken laktasyon döneminde subklinik mastitis prevalansı yüksektir ve bu dönemde subklinik mastitis tespitinde CMT güvenilir bir metottur.
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü SCI, SSCI, AHCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Turk J Vet Anim Sci
Dergi Tarandığı Indeksler SSCI