The Effects of L Ergothioneine and L Ascorbic Acid on The in Vitro Maturation IVM and Embryonic Development IVC of Sheep Oocytes
Prof. Dr. Yavuz ÖZTÜRKLER
Prof. Dr. Savaş YILDIZ
Örsan Güngör
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
Şükrü Metin Pancarcı
Balıkesir Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Cihan KAÇAR
Prof. Dr. Umut Çağın ARI
Bu çalışmanın amacı koyun oositlerinin in vitro olgunlaştırılması ve olgunlaşmış oositlerin embriyonal gelişimi üzerine L-Ergothiyonin (LE) ve L-askorbik asit (LAA)’in etkilerini karşılaştırmaktı. Mezbahaneden toplanan ovaryumlar % 0.9’luk ılık (30-35°C) fizyolojik tuzlu suda (1-2 saat içerisinde) labaratuvara sevkedildi. Kumulus Oosit Kompleksleri folliküllerin ensizyonu ile elde edildi. Sadece 3 katlı cumulus hücre tabakasına sahip Kumulus Oosit Kompleksleri TCM199 [%10 Fötal Buzağı Serumu (FCS) (v/v), Follikül stimüle edici hormone (FSH), Luteinleştirici Hormon (LH) ve Sodyum Piruvat içeren] içinde 24 saat süreyle in vitro maturasyona (IVM) alındı. IVM ardından, genişlemiş cumulus tabakasına sahip Kumulus Oosit Kompleksleri IVF TALP mikro-droplarına aktarıldı. Koçlardan elde edilen taze sperma Percoll-Gradientle separe edildi ve heparin (30 IU/ml) içeren Hepes TALP ile kapasite edildi. Separe ve kapasite edilen spermatozoonlar, olgunlaşmış ositleri içeren IVF TALP mikrodroplarına aktarıldı ve 20 saat süreyle inkübe edildi. Olası zigotlar TCM 199’a aktarılarak 7-8 gün in vitro kültüre edildi. Çalışmanın sonuçları, LE eklenmiş grupta, sayısal olarak daha yüksek olan yarıklanma oranı hariç (P≥0.05), 8-hücreli ve morula oranları açısından LAA ve kontrol gruplarından önemli derecede yüksekti (P<0.01-0.05). Sonuç olarak, IVM, IVF ve IVC medyumlarına LE ilavesinin oositlerin in vitro olgunlaştırılması ve özellikle yarıklanma-morula arası aşamalarda embriyonal gelişim üzerine yararlı etkileri görüldü.
embriyo,oosit olgunlaşması,oosit,yumurtalıklar,askorbik asit,zigot,embriyonik gelişim,in vitro döllenme,LH,koyun,kumulus ooforus,FSH,koyunlar
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Univ Vet Fak Derg