The Change in Luteal Blood Flow and Luteal Size after Beta Carotene and GnRH Injections in Early Pregnant Dairy Cows
Serhan Serhat Ay
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkiye
İbrahim Küçükaslan
Dicle Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Duygu KAYA
Mülazımoğlu Serkan Barış
Birten Emre
Harran Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Cihan KAÇAR
Hakan Kalender
Kırıkkale Üniversitesi, Türkiye
Murat Fındık
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkiye
Heınrıch Bollweın
Martın Rıegler
Sabıne Schafer Somı
Jakop Scholbach
Selim Aslan
Yakın Doğu Üniversitesi, Türkiye
Sunulan çalışmada erken gebe ineklere kas içi yapılan beta-karoten (βC) ve GnRH enjeksiyonlarının luteal büyüklük (LS), luteal kan akışkanlığı (LBF) ve serum βC düzeyine etkilerinin belirlenmesi amaçlandı. Olgun korpus luteuma (>19 mm) sahip toplam 29 Holstein-Friesian inek rastgele olarak βC uygulanmayan (βC-; n=15) ve uygulanan (βC+; n=14) olmak üzere iki gruba ayrıldı. İneklerin hepsi PGF2a uygulamasından 48 ve 72 saat sonra tohumlandı. Son tohumlama günü 0. gün olarak kabul edildi. Tohumlamalar sırasında, ayrıca 7. ve 17. günde tüm hayvanlara GnRH uygulandı. βC- gruptan farklı olarak βC+ gruba 7 ve 17. günde βC kas içi uygulandı. Grupların LS ve LBF ölçümleri 7, 10, 17, 27 ve 37. günlerde rektal yolla B-mod ve renkli Doppler ultasonografi ile gerçekleştirildi. Her bir uygulama gününde kan örnekleri toplandı. Tohumlamalar sonucunda gebe olan inekler istatistiksel değerlendirmede kullanıldı. Serum βC düzeyi βC+ grupta, 17. gün hariç, βC- gruptan yüksek bulundu (P<0.05). Grupların progesteron düzeyi arasında ise fark bulunamadı (P>0.05). LS ve LBF değerlerinin βC+ grupta 7. (P<0.05) ve 27. günlerde (P<0.01) βC- gruptan daha yüksek olduğu ve 37. güne kadar önemli düzeyde artarak devam ettiği belirlendi (LS: P<0.05, LBF: P<0.01). Sonuç olarak βC enjeksiyonlarının serum βC konsantrasyonunu, LS ve LBF’yi önemli derece yükselttiği belirlendi.
sarı cisim,sığır,progesteron,ultrasonografi,prostaglandinler,beta-karoten,inek,GnRH,Alacalı Sığır,süt sığırı,süt ineği,gebelik,kan akışı
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi