Hemşirelik ve Ebelik Lisans Programları Müfredatında Gebelikte Huzursuz Bacak Sendromu Konusuna Yer Verilme Durumu: Tarama Çalışması
Özlem Kaplan
Erciyes Üniversitesi, Türkiye
Öğr. Gör. Hümeyra TÜLEK DENİZ
Mürüvvet Başer
Erciyes Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Dünyanın pek çok bölgesinde tiroid kanseri görülme sıklığı, son yıllarda sürekli olarak artmaktadır. B-Raf (BRAF) ve RAS proto-onkogenlerindeki nokta mutasyonları, tiroid kanserlerinin moleküler patogenezinde çok önemlidir. Bu çalışmada, Türk toplumundaki tiroid kanseri hastalarında BRAFV600E ve KRAS kodon 12/13 mutasyonlarının araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntemler: Çalışmada, toplam 32 tiroid kanseri vakası incelendi. Parafine gömülü tiroid kanser dokularından 10’u ve hastalardan alınan periferik kan örneklerinden 22’si çalışmaya dâhil edildi. Parafine gömülü kesitlerden ve periferik kan örneklerinden genomik DNA ekstrakte edildikten sonra BRAF ve KRAS genlerinin mutasyon analizi için polimeraz zincir reaksiyonu ve DNA dizi analizi yapıldı. Bulgular: BRAFV600E mutasyonları 13 (%40,6) hastada bulundu ve 19 (%59,4) hasta ise yabanıl tip profile sahipti. KRAS’ta sıklıkla görülen G12N, G12V ve G13V mutasyonları bu kohortta gözlenmedi, ancak 4 yeni mutasyon (K16E, L19G, E31D ve M1I) bulundu. Sonuç: Tiroid kanserli hastalarda BRAFV600E mutasyonu ve KRAS geninde proteinin GTP bağlanma bölgelerinde meydana gelen 4 yeni mutasyon tespit edildi. Bu yeni mutasyonlar papiller tiroid kanseriyle ilişkili olabilir.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Türkiye Klinikleri Hemşirelik Bilimleri Dergisi
Dergi ISSN 1309-470X
Dergi Tarandığı Indeksler Art Index (Art Research Database, EBSCO)