Clinical and Endocrine Short-Term Effects of GnRH Analogue Deslorelin in Prepubertal Bitches: Does A "Flare-up Occur"?
Prof. Dr. Duygu KAYA
Selim Aslan
Yakın Doğu Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Semra KAYA
Doç. Dr. Mushap KURU
Prof. Dr. Cihan KAÇAR
Sabıne Schafer Somı
Uzun etkili GnRH agonistleri köpeklerde hem östrusun uyarılmasında hem de baskılanmasında kullanılmaktadırlar. Bu çalışmada, pubertas öncesi dönemdeki dişi köpeklerde deslorelin implant (4.7 ve 9.4 mg) kullanımının “flare-up” dönemi olarak değerlendirilebilecek klinik ve endokrinolojik kısa dönem etkilerinin varlığı araştırılmıştır. Bu amaçla pubertas öncesi dönemde olduğu belirlenen ortalama 4 aylık yaşta on dört adet sağlıklı melez dişi kopek kullanıldı. Köpeklere deri altı yolla 9.4 mg (G1, n=5) ve 4.7 mg (G2, n=4) deslorelin (Suprelorin®) etken maddesi içeren implantlar ya da plasebo (sodyum klorür %0.9; G3; n=5) uygulandı. Östrus belirtileri günlük olarak fiziksel değişiklikler ve davranış değişiklikleri yönünden takip edildi. Ayrıca çalışma süresince vaginal sitoloji, serum progesteron (P4) ve östradiol 17β (E2) konsantrasyonları haftalık olarak izlendi. Tedavi (G1 ve G2) ve kontrol grubundaki (G3) hayvanların hiçbirinde östrus bulgusu belirlenmedi. İmplantın yerleştirildiği bölgede herhangi bir lokal yan etki gözlenmedi. Grup 1’de iki köpekte (2/5; %40) serum P4 düzeyinde bir artış gözlenirken, bu köpeklerden yalnızca birinde (P4=6,37 ng/ml) serum E2 düzeyinin 37 pg/ml’ye kadar yükseldiği belirlendi. Grup 2’de 13 haftalık tedavi süresince serum P4 ve E2 düzeylerinde önemli bir değişiklik gözlenmedi. Bu çalışmadan elde edilen bulgular, pubertas öncesi köpeklerde deslorelin implantın, yetişkin köpeklerde implante edildikten sonraki ilk bir ay içerisinde sıklıkla gözlenen “flare-up etkisine” neden olmadığını göstermiştir. Bununla birlikte deslorelin implant uygulamalarının özellikle pubertasa yakın dönemlerde oluşturabileceği “flare-up” etkisine dair yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi