Hekim ve Hemşirelerin Hasta Güvenliği Kültürü Algılarının Belirlenmesi: Ankara’da Bir Hastane Örneği
Zekai Öztürk
Dr. Öğr. Üyesi Nazmiye EKİNCİ
İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu, Türkiye
Merve Özzeybek Taş
Bu araştırmanın amacı hekim ve hemşirelerin hasta güvenliği kültürü algılarını değerlendirmektir. Literatürde hemşirelerin araştırma grubunda yer aldığı çalışmalar bulunduğu görülmüş, hekimlerin de hasta güvenliği kültürü algılarını belirlemenin önemli olduğu düşünülmüştür. Araştırmanın evrenini Ankara’da yer alan bir özel hastanede çalışan hekim ve hemşireler oluşturmaktadır. 2019 yılında Ankara’da yer alan bu özel hastanedeki toplam personel sayısı 223 iken; hastanede çalışan hekim ve hemşire sayısı toplam 121’dir. Örneklem hekim ve hemşireler arasından basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilmiş ve bu doğrultuda, Ankara’da bir özel hastanede çalışan toplam 99 hekim ve hemşireye anket uygulanmıştır. Cronbach’s Alpha iç tutarlılık katsayısı değeri 0,73’tür. Veriler SPSS programı kullanılarak, çözümlenmesinde t-testi ve anova testi değerlerine yer verilerek analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, medeni durum, meslek ve mevcut birimdeki çalışma süresi değişkenlerine göre katılımcıların hasta güvenliği kültürü algılarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu ortaya çıkmıştır. Hekimlerin hasta güvenliği kültürüne yönelik algılamalarının hemşirelere oranla daha yüksek olduğu, mevcut birimdeki çalışma süresine göre hasta güvenliği kültürüne yönelik algılamaların karşılaştırılması sonucunda da istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu belirlenmiştir.
Dergi Adı Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Basım Tarihi 12-2022