Yumuşak Gücün Yönetim Ve Sağlık Yönetimi Açısından Değerlendirilmesi
Figen Özşahin
Dr. Öğr. Üyesi Nazmiye EKİNCİ
İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu, Türkiye
Yumuşak güç kavramı, çağdaş yönetim anlayışında güncel konular arasında değerlendirilmektedir. Yumuşakgüç kavramını ilk kez Joseph S. Nye “Liderliğe Zorunluluk: Amerikan Gücünün Değişen Doğası” adlı eserdeortaya koymuştur. Yönetimde liderlik gücü adı altında tartışılan yumuşak güç, 1990’lı yıllardan günümüzekadar birçok alanda kullanılan (özellikle de dış politikada) ve eleştirilen bir kavramdır. Bu çalışmanın amacı,güç, güç kaynakları, yumuşak güç ve alt boyutları hakkında bilgiler vermek; konu hakkında yapılançalışmaları ortaya koymak ve sağlık yönetimi ve yönetim alanı açısından yumuşak güç kavramınındeğerlendirilmektir. Bu kapsamda, öncelikle konuya ilişkin detaylı kuramsal bilgiler sunulmuş ve sonrasındaaraştırma literatürü Web of Science’ta ve Ulusal Tez Merkezi’nde yer alan çalışmalara göre bibliyometrikanaliz yöntemi ile oluşturulmuştur. Ardından da sağlık yönetimi ve yönetim alanı açısından yumuşak güçkavramı değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonucunda yöneticilerin ve sağlık yöneticilerinin diğer bireylerle vekurumlarla iletişim kurdukları tüm süreçlerde yumuşak gücü kullanmalarının önem taşıdığı görülmüştür.Ayrıca alanyazında sağlık alanında yumuşak güç kavramına ilişkin çalışmaların az sayıda olduğu ve bukonuda yapılacak yeni çalışmalara ihtiyaç duyulduğu belirlenmiştir. Bu çalışma ayrıca konu hakkındayapılacak olan yeni çalışmalara yol göstermesi açısından önem taşımaktadır.
Dergi Adı Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Basım Tarihi 03-2021