Hafif Zihinsel Geriliği Olan Çocuklarda Genel Sağlık Durumu Değerlendirmesi
Besime Mollaoğlu
Kamil Abbasoğlu
Dilek Kavurmacı
Amaç: Hafif zihinsel geriliği olup, özel bir eğitim kurumunda eğitim alan çocukların sosyal ve sağlık verileri, ülke verileriyle karşılaştırıldı. Yöntem: 3 Ekim 2002'de yaş ortalaması 12,6 ± 3,4 (7-20) olan 50 öğrencide (17 kız, 33 erkek), sağlık taraması yapıldı. Bulgular: Küçük yaşlarda düşük tartı sıklığı daha fazla iken, adolesanlarda obeziteye eğilimin arttığı görüldü. Ağır-orta düşük tartılılar ve kavrukların oranı ülke genelinden daha kötüydü. 14 yaş ve üstü çocukların %47'sinde vücut kitle indeksi 85. persentili, %15'inde 95. persentili aşmıştı. Çocukların %20'sinde kişisel hijyen kötüydü. Diş çürüğü oranı ülke geneli benzeri %80'di. Sonuç: Aşılama, anemi, raşitizm, hipertansiyon, kardiyak üfürüm varlığı açısından grubumuz ülke genelinden daha iyi olmasına rağmen, sağlıklı beslenme, ağız diş ve genel vücut hijyeni açısından desteğe ihtiyaçları vardı.
Zeka geriliği,Sağlık bakımı hizmetleri,Çocuk,Görülme sıklığı
Dergi Adı Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi(Meandros Medical and Dental Journal)
Basım Tarihi 02-2003
Google Scholar 11